AKTUELNO

Skandal za skandalom potresa Hrvatsku televiziju, a čini se da je vrhunac pokušaja rehabilitacije ustaštva dostignut juče u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Voditeljka je najavila emitovanje filma Jakova Sedlara "100 godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918-2018". Pokazano je i grafičko rešenje na kojem se iznad lobanja nalaze fotografije Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića. Na sva zvona reklamirana je i opskurdna knjiga Romana Leljka "Mit o Jasenovcu".

Nakon najnovijih skandala HRT-a oglasio se i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je rekao da mu je žao zbog mržnje, ali da će Srbi i Hrvati morati da sarađuju.

Ratko Dmitrović, glavni urednik Televizije Ras, rekao je da ga ovo nije iznenadilo i da on vodi sopstvenu "bitku" već dvadeset i osam godina protiv ustaštva koje se rehabilitovalo, kao i da plaća cenu za to.

- Ustaštvo se nije pojavilo tamo sad, ne pre godinu dana, već se rehabilitovalo i pojavilo pre 28 godina, kada je ta država srtvorena. Tada je poznati srpski intelektualac Petar Džadžić napisao knjigu "Rođena je nova ustaška država". Kada sam ga sreo rekao mi je: Dmitroviću, ako te iko razume, ja te savršeno razumem šta ti pričaš, oni ne shvataju. Hrvatska je stvorena na zasadama, kako oni kažu, ustaške nezavisne države Hrvetske, na resentimanu, na sećanju, na toplom sećanju prema toj državi. I nikada nije obračun izvršen unutar hrvatskog naroda i unutar hrvatske države. Taj obračun sledi - rekao je Dmitrović i dodao:

- Mi ne znamo za veliki broj ljudi koji ćuti i ne reaguje na to. Sigurno je da će reagovati, jer ne može tako. Ustaštvo sabija Hrvatsku i zaustavlja se i njoj šteti, sa Srbima su završili. Pre sedam godina u emisiji kod Aleksandra Stankovića na istoj toj hrvatskoj televiziji, njihov najpoznatiji istoričar, najuticajniji i najcenjeniji istoričar Tvrtko Jakovina je rekao, parafraziram, ali mislim da je priblično precizna: Da se mi ne lažemo, da Srbija nije 1918. godine uzela nas Hrvate i sa nama napravila zajedničku državu, danas hrvatske države ne bi bilo, a Hrvata kao naroda bi bilo u tragovima u Srbiji, Mađarskoj, Italiji i Austriji! To je što se tiče Aleksandra (Karrađorđevića) kome treba da podignu spomenik.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

Dmitrović je prokomentarisao i Svetozara Pribićevića koji je prikazan na ilustracije, i rekao da je to ličnost koja je stvorila zajedno sa frankovcima hrvatsko-srpsku koaliciju 1905. godine.

- Niko im nije bio bliži u tom trenutku. Čak ni Radić im nije bio bliži od Pribićevića... Bez Milorada Pupovc, a igor Mandić je nedavno o tome govorio, "da nije bilo Srba u Hrvatskoj, Hrvatska ne bi ušla u Evropsku uniju. Srbi su nam dali zelenu kartu i otvorili vrata". Pupovac je nekoliko odluka hrvatskog Sabora..., a sećam se jedne kada su menjali ime Sabora i vraćali mu ime iz vremena NDH, da su helikopterom lovili dok ga nisu našli da dođe da glasa, jer je falio jedan glas da dođe da glasa - istakao je Dmitrović.

On je rekao da ne zna šta imaju sa Vučićem, ali da im verovatno smeta zbog odluke koja je sjajna, kako je rekao, a to je da se proglasi Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji" i zbog govora u Glini.

- Ja da sam na njegovom mestu, ja bih štampao onaj govor. Onaj govor je proročanski na neki način, jer je rekao da "na ovom mestu ne može ponovo da bude ustaška država". I ne može. ONi su napravili pečat ustaštva i nazvali onaj spomen dom gde je on govorio hrvatskim domom. To su sve jezive stvari. Ko to radi? Ovaj Jakup Sedlar je bivši vaterpolista, jedna vrlo problematična ličnost. roman Ljeljak je bio u zatvoru četiri godine, jer je falsuifikator. Ukrao je milion evra. Falsifikovanje mu je u krvi i on to radi ceo život. To je potpuno beznačajno u odnosu na činjenicu gde oni to rade. Oni to rade na državnoj televiziji i to kjonstatno tu rade - zapazio je Dmitrović i dodao da iza toga stoji država.

Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas", rekao je da je očekivao da će sada biti malo žešća reakcija rukovodstva HRT-a.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Noćas sam samo pročitao da su oni reli "mi samo najavljujemo događaje". nema nikakvog opravdanja, nema nikakvog izvinjenja. Oni su zapravo najavljivali početak festivala "Domoljubnog filma" i onda su izvukli nekoliko naslova. Između ostalih, i ova dva naslova. Nisam video da će biti bilo kakvih smena - istakao je Štrbac.

Štrbac je podsetio da je Sedlar 2016. godine snimio film "Jasenovac istina", kao i da je taj film prikazivan širom Hrvatske i da je dobio silne nagrade u hrvatskoj, pa i nagradu Grada Zagreba.

- To je i svetska javnost, ali i struka ocenili kao falsifikat. To ima nekoliko žestokih falsifikata - dodaje on  i ističe da je jednu rečenicu "stavio" u u usta Rankoviću, a to je da je 1951. godine izgovorio da je kroz tadašnje zatvore Jugoslavije prošlo 3.777.776, zatvorenika, a da su 586.000 likvidirali neprijatlji.

- Kada se kaže ovakva brojka koja onda se misli na neku autentičnost...

Štrbac je rekao da se stvara takav utisak da je u logoru u Jasenovcu tekao med i mleko kada su njim upravljale ustaše.

#Hrvatska

#Ratko Dmitrović

#Savo Štrbac

#Srbija

'